Zanimanja i smjerovi

Elektroinstalater

 

11.12.2023 11:13
Slika
 

Elektroinstalater radi na poslovima postavljanja i popravaka električnih instalacija, montaži i demontaži električne rasvjete, ispitivanju i otklanjanju neispravnosti instalacija i rasvjete. Također, radi na obilježavanju instalacija, postavljanju cijevi i vodova, ugradnji razvodnih ormara, priključnih elemenata, električnih uređaja i elektroopreme. Važan dio posla elektroinstalatera odnosi se na preventivno održavanje električne opreme. Samostalno zamjenjuju dijelove električne opreme: sklopke, električne provodnike i električne komponente.

 

U radu se služi standardnim elektroinstalaterskim alatom: kombiniranim kliještima, čekićem, ključevima raznih veličina, bušilicom, instrumentima za mjerenje napona i ispitivanje jakosti struje i dr.

 

Električne sustave instalira uglavnom u stanovima, uredima, tvornicama i privatnim poduzećima. Vrsta poslova koje elektroinstalater obavlja ovisi o mjestu zapošljavanja. Ako je zaposlen u uredima i poduzećima, popravlja električnu opremu, a ako radi u industrijskim postrojenjima, tada postavlja i održava električnu opremu te sudjeluje u održavanju i popravcima različitih vrsta motora. Kada radi na složenim uređajima u industrijskim pogonima, surađuje s inženjerima, elektromehaničarima i tehničarima različitih profila.

0 0
© 2024 mssgracanica.skolatk.edu.ba. Napravljeno sa mojWeb 2.10.5 | LEFTOR