Zanimanja i smjerovi

Elektromehaničar

 

11.12.2023 11:07
Slika
 

Područje rada elektromehaničara prvenstveno uključuje popravak električnih aparata za kućanstvo (hladnjaka, zamrzivača, strojeva za pranje posuđa i rublja, sušilica, miksera, glačala i dr.). Osluškivanjem rada aparata i različitom opremom i alatima (instrumenti za mjerenje otpora, napona i jakosti struje i sl.) vrše potrebna ispitivanja i mjerenja, kako bi otkrili kvar uređaja. Uz pomoć različitih alata (turpija, škara, lemilica, izolacionog materijala), postupcima lemljenja, sječenja, rezanja, turpijanja i sl. otklanjaju nastali kvar i zamjenjuju neispravne dijelove uređaja novim ispravnim dijelovima. Na kraju vrše ispitivanje proizvoda i daju upute za njegovo pravilno korištenje. Osim što popravljaju, elektromehaničari i proizvode/izrađuju opremu za električne kućanske aparate. Također proizvode, popravljaju i održavaju opremu za distribuciju i kontrolu električne energije te mjerila za opskrbljivanje strujom. Postavljaju i održavaju postrojenja i sustave za grijanje, klimatizaciju i hlađenje prostorija. Proizvode i popravljaju transformatore, električne rotacijske strojeve i dr. Njihov posao uključuje i montažu i održavanje pokretnih stepenica i dizala.

 

Elektromehaničari koji su zaposleni u uslužnim djelatnostima, obavljaju i procjenu vrijednosti svojih usluga te vode računa o nabavi potrebnog materijala, utrošenom vremenu i sl.

 

Industrijski elektromehaničari rade u proizvodnji i održavanju električnih strojeva i uređaja u industrijskim postrojenjima. Nakon što izrade shemu i crtež elektrotehničkog stroja, pristupaju izradi i sastavljanju elektromehaničkih sklopova, uređaja i strojeva. Također, sastavljaju niskonaponske razvodne uređaje i sudjeluju u izradi protueksplozijske opreme. Poput elektromehaničara obrtnika, također rade i na poslovima ispitivanja, održavanja i servisiranja električnih strojeva i uređaja.

0 0
© 2024 mssgracanica.skolatk.edu.ba. Napravljeno sa mojWeb 2.10.5 | LEFTOR