Zanimanja i smjerovi

Kuhar

 

11.12.2023 11:20
Slika
 
Kuhar radi u ugostiteljskim objektima i kuhinjama različitih institucija, ustanova, tvornica itd.
Osnovni posao kuhara je pripremanje svih vrsta hladnih i toplih jela. To podrazumijeva izbor i
pripremu namirnica, skladištenje i čuvanje namirnica, određivanje tehnologije pripremanja hrane,
samu pripremu jela, kao i pripremu jela za posluživanje. Prilikom rada vodi računa da jelo pripremi
što brže i kvalitetnije.
Na osnovu ponude ugostiteljskog objekta i važećih normativa sastavlja jelovnik. U skladu s
jelovnicima naručuje i preuzima namirnice.
S obzirom da učestvuje u svim tehnološkim fazama pripreme hrane, kuhar rukuje kuhinjskim
mašinama, alatima i posuđem različite namjene.
Kuhar vodi brigu o higijeni prostora i sredstava za rad, te o ličnoj higijeni.
Za poslove kuhara poželjne su spretne osobe. Posebno je važno da ima zdrav koštano-zglobni i
respiratorni sistem, zdravu kožu, dobar vid, te razvijene osjete okusa i mirisa. Za ovo zanimanje
obavezan je sanitarni pregled
0 0
© 2024 mssgracanica.skolatk.edu.ba. Napravljeno sa mojWeb 2.10.5 | LEFTOR