Zanimanja i smjerovi

Trgovac

 

14.12.2023 11:52
Slika
 

Trgovac prodaje robu te savjetuje kupce o kupovini iste. Pruža informacije o proizvodu koji prodaje te upoznaje kupce s prednostima i nedostacima proizvoda. Također prikuplja informacije o željama i potrebama kupaca te s njima upoznaje trgovačkog poslovođu, kako bi nabavljali robu sukladno potrebama kupaca. Po preuzimanju primljene robe, robu mora pregledati, prepakirati, pripremiti za prodaju i naznačiti odgovarajuće cijene. Mora znati razlikovati robu koja sadrži neke štetne sastojke ili greške, te izdvojiti robu kojoj je istekao rok trajanja.

Prodanu robu mora znati prikladno zamotati. Jednako tako, prodavač se mora pobrinuti i za skladištenje robe koja neće ići odmah u prodaju.

Pri preuzimanju robe iz skladišta mora provjeriti kvalitetu i količinu primljene robe. Da bi povećao mogućnost prodaje robe, trgovac se mora pobrinuti za primjereni raspored robe na policama, kao i za dostatnu količinu robe koju nudi kupcima. Također vodi računa o prezentaciji robe uz korištenje osobno izabranih reklamnih sredstava.

Trgovac mora obračunati prodanu robu, brinuti o blagajni, voditi evidenciju naručene, primljene i prodane robe. Ako roba nije zadovoljavajuće kvalitete, mora se baviti i reklamacijama i pritom brinuti o potrebnim dokumentima.

Prilikom inventura trgovci pripremaju robu za popisivanje, popisuju zalihe i izračunavaju njihovu vrijednost.

Posao trgovca nije u svim trgovinama jednak. Posao se razlikuje s obzirom na veličinu, organizaciju i vrstu trgovine.

0 0
© 2024 mssgracanica.skolatk.edu.ba. Napravljeno sa mojWeb 2.10.5 | LEFTOR