Zanimanja i smjerovi

Zubni tehničar

 

11.12.2023 10:48
Slika
 

Zubotehničar samostalno izrađuje fiksne i mobilne protetske konstrukcije u stomatologiji: zubne krunice, mostove, potpune ili djelomične zubne proteze, umjetne zube i ostale vrste zubnih protetičkih pomagala. Izrađuje i ortodontska pomagala koja su namijenjena ispravljanju nepravilnosti zubi i čeljusti, poboljšanju pacijentova izgleda i sprječavanju teškoća i neugodnosti u kasnijem razdoblju života.

 

Surađuje sa stomatologom koji uzima otisak zubala, te prema otisku izrađuje model proteze. Model služi za izradu kalupa za protetsku konstrukciju, tj. nadomjestak ili protezu. Konačan rezultat je fiksno (nepomično) ili mobilno (pomično) protetsko pomagalo koje će biti maksimalno funkcionalno, ali i zadovoljavati estetske standarde, tj. oblikom i bojom se uklapati u pacijentov izgled i oponašati prirodni izgled zubi.

 

Zubotehničar koristi široku paletu materijala, kao što su keramika, zlato, plastika, metal, različite slitine, gips za izradu modela, vosak i dr. Pri tom primjenjuje različite postupke mehaničke i kemijske obrade: savijanje, brušenje, poliranje, lijevanje, lemljenje i dr., te različite alate, uređaje i instrumente: čekiće, noževe, škare, preše, plamenike, brusilice, instrumente za poliranje i sl.

0 0
© 2024 mssgracanica.skolatk.edu.ba. Napravljeno sa mojWeb 2.10.5 | LEFTOR